Na most...

...van az, hogy kicsit hiányzik a régi ház. Amíg folyamatosan esett az eső, még folyton azt emlegettük emberrel, milyen jó is, hogy nem ott lakunk, hanem már itt, mert ez az állandó víz bizony nem tesz jót az alap nélkül épült, vályogfalú háznak, biztos dohos, penészes, mállik a vakolat, ahogy erre egy-egy hosszabb esős idő után volt példa korábban is.

Most viszont... hát igen. A régi ház, mint már áradoztam is róla korábban, hűvös volt. Lehetett akár negyven fok is odakint, akár hetekig is, nem melegedett fel, a majd 90 centis vályogfalak tartották a pincehideget, ahogy azt kell. Volt, hogy napokig ki sem mozdultunk, mert odabent 23, kint 32 fok volt.
Az új ház bizony ezt nem tudja. A nappali ablakai déli-délnyugati fekvésűek, egy órától hatig folyamatosan süti a nap őket, és pont azokon nincs redőny, csak sötétítőfüggöny. És a falak sem lehelnek magukból hűvöset, a kinti hőmérséklettel együtt melegszenek fel-hűlnek le. Még a leggondosabb viselkedés (ablak reggel becsuk, ahogy kint már melegebb van, redőny-függöny behúz-leereszt, ahogy odasüt a nap) mellett is 25 fok van, késő délutánra 26-27. És ez nekem sok. Sok, mert el voltam kényeztetve. Mert megszoktam, hogy 23 a legtöbb, amit el kell viselnem. És ennél még csak melegebb lesz holnap-holnapután.

És most viszont... hát igen. A régi háztól minden folyó-patak messze volt, jó messzire, árvíztől-belvíztől sosem kellett tartanunk. Itt meg... aggódva olvassuk a híreket, nézzük a folyót nap mint nap, mekkora már, meddig emelkedik még. Nagyon örültem, hogy megnyitották a tiszaroffi tározót, így talán elég lesz. A hálószobánk ablakából télen (míg nem levelesek a fák) rálátunk a folyóra. Olyan közel van. És nagyon-nagyon magas a víz. És nap mint nap látjuk, ahogy mennek a katonai teherautók, a kis rakodók, a katasztrófavédelem autói. És aggódunk. Sosem éltem még folyó mellett, sosem éltem meg közelről árvizet. Messziről félelmetes és torokszorító. Remélem, közelről nem lesz baj.

Címkék: város problémák új ház

A bejegyzés trackback címe:

https://eletfalun.blog.hu/api/trackback/id/tr612072813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Messzenéző Minyon 2010.06.11. 20:17:00

Hát nem akarlak elkeseríteni, de ez még csak rosszabb lesz... Most még csak egy hete melegszik az idő és állítólag jövő héten egy picit le is hűl, de nyáron, amikor tartósan meleg lesz, eléri bent simán a 30 fokot is. Nekünk a pesti ház ilyen, amit írsz, és hiába van rajta redőny, az sem sokat segít. Most még nem olyan elviselhetetlen a helyzet, mint nyáron szokott lenni.
De szerencsére ez a nyári borzalom már csak emlékeimben él, amióta a falusi vályogházunkban töltjük a nyarakat.

Ptter · http://www.mysticworld.hu/aion/ 2010.06.29. 12:49:18

Hát most nézek ide először és azt látom hogy mesélsz arról mien vidéken. Én is falun lakok van tehén birka tyúk disznó liba stb. És szomorú látni hogy vannak városba olyanok akik megiednek az ártalmatlan állatoktól. Vagy meglepődnek hogy valóságba nagyobbak.
süti beállítások módosítása