Madárka

Hihetetlen dolgokra képesek a madarak. Én - mint általában a macskakedvelők - nem csípem őket különösebben, de ezen valahogy könnyekig meg bírtam hatódni.

Azt már megszoktuk, hogy a kertünk fáin mindenütt feltünedeznek ilyentájt a szárnyasállatok. Az akácunkon idén pintyek raktak fészket, és ha arra járunk, mondják a magukét veszettül, hogy menjünk már arrébb, itten családalapítás van folyamatban (nem, nem tudok róla képet mutatni, mert ma nagyon erős szél fújt, és magasan is van a fészek, erős zoom szükségeltetne a képhez, de a környező levelek folyton eléfújódtak, úgyhogy tessenek inkább elképzelni: kicsi fészek ágvillában, belőle felháborodott fejecske áll ki). A mogyoróbokron is van két fészek, egyelőre a tulajdonosokat nem sikerült rajtakapni, annyira belülre sikerült bújniuk, hogy láthatatlanok. Majd később, ha már kezdődnek a repülés-órák :-).

Namost. Ember a garázsban, az autó mellett tárolja a lomjait (tetszenek ismerni? Majd jó lesz az még valamire... és egyébként tényleg, mindig ügyeskedik valamit a szemeteiből, imádom benne ezt - is.) Ma fűnyírónapot tartott, ezért kora reggel a garázsban szöszmötölt mindenféle előkészítés ürügyén. Arra lett figyelmes, hogy valami elcikkan a tarkójánál, súrolva a haját. Hosszas nézelődés után a következők derültek ki.

Ez itten a szerszámospolc, az érdekes rajta az a néhai tesco gazdaságos kutyakajás doboz (igen, a fűrész és a vödör között megbújva):

 

Merthogy - és számomra ez a természet egyik csodája, ez a határtalan alkalmazkodás, persze lehet, hogy hozzáértő szerint viszont simán csak hülyeség - a dobozka belülről nézve így fest:

A madárka jön-megy, időnkét tojik egy-két tojást, és megy tovább. Én persze már halálra aggódtam magam, hogy kihűlnek a tojások, de szerencsére ember ebben is jártas, elmagyarázta, hogy előbb csak tojik, aztán, ha azzal végzett, felmegy a láza, és akkor fog majd költeni. Vagy valami ilyesmi, egészen másként mondta el, de nekem ez jött le. És akkor talán már őkegyelmét is le fogom tudni fényképezni, ahogy kikandikál, mert most csak a farka végét láttam kétszer, őt magát nem. Pedig szépséges fekete-fehér madárka, és fogalmam sincs, hogy milyen fajta, úgyhogy majd kénytelen leszek valami madarász-fórumot keresni, ha már lesz róla képem, és megkérdezni, hogy mi is fészkel a konzervdobozunkban.

Amúgy meg tudom, hogy egyre kevesebbet írok az utóbbi időben, de ennek konkrétan a találkozó az oka, meg az elmenés. Holnap reggel eltranszportáljuk a szaporulatot a mamához-papához, pénteken emberrel kettesben megyünk a találkozóra, ami persze szombaton lesz, csak előtte lopunk egy kis romantikázós-gyereknélküli időt magunknak is. Aztán jövő héten meg szingli programom lesz, szerintem annyit rágtam a barátnőm fülét, hogy de rossz nekem itthon, bezárva, folyton gyerekezve, hogy meghívott magához Pestre, sőt, még azt a csodát is elintézte, hogy szerzett jegyet a József és a színes szélesvásznú álomkabát-ra. Szóval kis pihenő, kikapcs, miegyéb jön, amit persze teljesen meg is érdemlek, és nagyon rám is fér :-).

Tehát csak a sok készülődés-szervezés miatt voltam kevesebb. Ha hazajövök, élményekkel teletöltve, le sem lehet majd lőni :-).

Címkék: szórakozás szolgálati közlemény állatok

A bejegyzés trackback címe:

https://eletfalun.blog.hu/api/trackback/id/tr1001162085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tüncite 2009.06.04. 09:08:14

nálunk az egyik kerítés oszlopban (1,5 m magas cső) nádi poszáták laknak :) már kikeltek a kicsik, őrült csipogást rendeznek, ha épp ott matatok fűnyírás, vagy kapálás miatt :)
bár nem tudom hogyan fognak onnan repülni tanulni :)
bár ez a konzervdoboz, még ötletesebb :)

kurugla 2009.06.06. 18:06:41

Eszméletlen! Én is imádom a macskákat, de ma nagyon haragudtam rájuk, felmentünk a kertbe és találtunk egy megfojtott vakondot. Már oszlásnak indult, elástuk. Nálunk csak szarkák, mátyások és harkályok vannak, elüldözték az énekeseket.

amaurote · http://anarchia2020.blog.hu 2009.06.14. 00:00:05

Jó ez a blog, jópár bejegyzést elolvastam, a többit is átfutottam. Jól írsz. Tök jó lehet falun élni, én is oda vágyom.
Szomorú hogy el akartok költözni.
Esetleg neten nem találsz hozzátok hasonló családokat a környéken, akikkel össze tudtok jönni?
Még olyan őrült ötlet is eszembe jutott, hogy egy városi családdal pár évre "házat cseréltek". :) Persze tudom, nehéz ezt megszervezni.

m e o w · http://eletfalun.blog.hu/ 2009.06.14. 22:03:37

@tüncite: Kirepültek azóta nálatok is? Gondolom, megoldották a kis ügyesek...

m e o w · http://eletfalun.blog.hu/ 2009.06.14. 22:04:25

@kurugla: Nálunk a verebek próbálkoztam a kisebbek elűzésével, de a macska megrendszabályozta őket, azóta együtt tudnak élni a többiekkel :-).

m e o w · http://eletfalun.blog.hu/ 2009.06.14. 22:08:38

@amaurote: Köszönöm szépen, nagyon jól esik a dicséret :-). Én is belenéztem az itt feltüntetett blogodba, meg még a hardcore-ba is, és teljesen megtisztelve érzem magam...

Kár, hogy a szüleidhez akarsz közel költözni (mi is egyébként), mert te biztos tudnád szeretni a házacskánkat.

És jók ezek az ötletek (bár a házcsere szerintem kivitelezhetetlen, miért is akarna valaki házat cserélni velünk?), a környékbeli család keresését meg fogom kísérelni, nekem eddig nem jutott eszembe (de hát amennyire aszociális vagyok, ez nem is csoda :-D).

tüncite 2009.06.15. 15:42:25

@m e o w: kirepültek igen :) most már együtt csipognak a szüleikkel :) hagytam nekik egy mácsonya virágot (ronda szúrós gaz :)) annak a nektárját nagyon szeretik ezek a kis madarak :) így jövőre is hozzánk jönnek remélhetőleg :)
süti beállítások módosítása