Játék

Van itt a faluban egy játszótér is. Valamilyen pályázati pénzből csinálhatták, nem tudom a részleteket, de amikor elkészült, nagyon szép volt, meg eurokomform, meg minden. Az elején igen sok gyereket lehetett ott látni, kicsiket, nagyobbakat, ahogy használták az eszközöket. Messziről még most is szép:

Van benne hinta, libikóka, csúszda, homokozó, mászóka, sőt két pad és egy szemetes is:

Csakhát... a homokozó gyorsan veszélyessé vált, a falusi cicusok ugyanis ideális illemhelynek tekintik, nem különben a magukat önállóan sétáltató kutyák. Aztán a gyerekek helyett idővel oda szokott a helyi kemény mag, a vagány csávók gyülekezete. Előbb csak a kitett, ma már nem látható asztal és két pad kombinációt törték darabokra. Aztán nekiálltak mást is vandálkodni, elvagdosták a kötélmászókát:

Aztán előbb csak a hinták köteleit vágták le, majd mikor ezt ember pótolta, ellopták az egyik hintát is:

És persze, rettenetesen sokat szemetelnek. Mi nem sokat járunk oda, de vagy azzal foglalkozunk, hogy összeszedjük az eldobált szemetet, és a kukába rakjuk, vagy egyszerűen otthagyjuk az egészet, és nem játszunk inkább. Múlt hétfőn azért már nálam is kicsapta a biztosítékot, hogy az egész játszótér, úgy, ahogy áll, tele volt szórva üvegcseréppel. Nem csak egy-két helyen széttörték az üveget, amiből ittak, és otthagyták, nem. Gondosan széthintették olyan stratégiai pontokon, mint a homokozó, a hinta előtere és a mászóka alja. Egy lendülettel bevágódtunk a polgármesteri hivatalba, és szóltam, hogy tegyenek valamit a problémával. Szerencsére épp van közhasznú munkás, és tényleg nagyon szépen kitakarította-összeszedte az üvegtörmeléket. Azonban ez az én alapproblémámom még mindig nem segít. Ez a felvétel akárhol készülhetett volna a játszótéren, épp csak lefelé fordítottam a fényképezőgépet:

Nem tudom, ilyen kicsiben mennyire látható, de az egész terület tele van csikkekkel. Minden négyzetméterre jut belőlük legalább négy-öt. Tudom, hogy más helyeken sokkal nagyobb problémák vannak a játszóterekkel, állandóan csövesek, hajléktalanok, alkoholisták használják nem rendeltetésszerűen, de ott, városon, legalább szokott lenni alternatíva, hogy ha nem ide, akkor egy másik, bekerített, netalán őrzött játszótérre megyünk a gyerekkel. Itt ez nincs. Csak ez az egy olyan hely van, ahol esetleg némi közösségi életet élhetnének a gyerekek, esetleg a kisgyerekes anyukák. Nem bírom megérteni, hogy az egyébként a kocsmában is remekül eltársalgó-elbandázó vagány csávóknak miért kell még ezt az egyetlen helyet is tönkretenniük?!

Persze, én aztán nem panaszkodhatom. Ember előbb csak csúszdát-mászókát, aztán alá homokozót csinált, majd felkerült egy babahinta (nem olyan, ami a közösségin van, mert arra kisgyereket nem lehet felültetni), és a hét végén elkészült a lányok egyetlen olyan kívánsága, amiért eddig csak-csak eljártunk a falusi játszótérre: van már libikókánk is!

Képekben (elnézést az éjszakai felvételekért, napközben egyszerűen nem volt időm kimenni fényképezni... ha esik, a lányok idebent mindig több időmet foglalják le, mint ha kicsapom őket ridegtartásban :-D):

És ami szintén a hét vége újítása, hogy kész lett végre (csak két évet kellett rá várni :-D) a mászóka-csúszda tetejének cserépborítása is. A csajok ugyanis imádnak odafenn ácsorogni, nézelődni, a magasban elüldögélve játszani, csak eddig nyári délutánokon bizony eléggé sütötte őket a nap. Nem beszélve arról, hogy így, fedetten sokkal kuckósabb, házikósabb formája van az egésznek :-):

Úgyhogy a lányocskák jó idő esetén már folyton kint vannak, behozni is alig lehet őket. Ami miatt persze örül a szívem rendesen. Csak hát... nekem hiányzik, hogy más anyukákkal leüljek, beszélgessek, miközben a gyerekeink is együtt játszanak, egymással kicsit barátkoznak. Hiányzik az, ami az igazi játszótereket valódi közösségi térré tehetné... Ha nem tennék tönkre...

Címkék: játék gyerek problémák falu

A bejegyzés trackback címe:

https://eletfalun.blog.hu/api/trackback/id/tr471118307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tüncite 2009.05.13. 09:21:52

Nagyon ügyes, és szorgalmas párod van :)

Tizenévesen mi is bandáztunk a játszótéren, de amikor az egyik barátom nekiállt csikkeket eldobálni, Pista bácsi a szomszédból kijött, és lekevert egy jókora maflást az illetékesnek, utána tudtuk, hogy hol a határ.
Talán a ti ifjaitokon is segítene egy atyai pofon. :)

m e o w · http://eletfalun.blog.hu/ 2009.05.13. 11:48:08

@tüncite: Az ám, és még szép és okos is! :-) Nem is tudom, mit keres mellettem :-).

Lehet, hogy kellene nekik atyai pofon, de részint itt a játszótér szomszédságában csak egy külföldi tulajdonú ház van, azt is magas kerítéssel "szigetelték el" a falusi plebstől, másrészt én bizony sosem találkozom az ott bandázókkal. Amikor ott vannak, én már fürdetni szoktam a kölkeket. Ha látnám őket, biztos elmondanám a véleményemet, de még a szüleinknek is, csak tartok tőle, semmi hatása sem lenne.

Nem akarod Pista bácsit exportálni? :-D

kurugla 2009.05.13. 16:19:26

Szia! Szomorúan olvastam, hogy Himodon is vannak vandálok! AZT hittem, hogy csak a nagyvárosokra jellemző! Mindez azért fordulhat elő, mert senki nem akar senkinek szólni, félnek a következményektől! Azonban egy kis faluban a polgármester tehetne egy-két lépést!!! Nyilván tudják,kinek a gyereke bandázik! Fel vagyok háborodva, hogy senkit nem érdekel semmi.
Férjed igazán ügyes és nagyon rendes ember lehet!

tüncite 2009.05.13. 17:57:44

@m e o w: majd megkérdem tőle, h szeretné- e ha kitelepítenénk vidékre rendtartó helytartónak :)

m e o w · http://eletfalun.blog.hu/ 2009.05.16. 21:30:00

@kurugla: Biztosan tehetne valamit a polgármester, de hát... szóval ebben a faluban nem igazán arról szól a vezetés, hogy tegyen valamit. Én valószínűnek tartom, hogy egy agilis, rátermett fiatalember, bár csodát nem tenne, biztosan megállítaná ezt a folyamatot, hogy mindenki elmegy innen. A mostani polgármester-asszonyunk nagyon jó szándékú, kedves hölgy, de már tanácselnöke is volt a falunak, és lassan húsz éve polgármestere is. Ha voltak is nagy tervek, ennyi idő alatt már azok is semmivé lettek...

Köszönöm a férjemet méltató szavakat, átadtam neki, és mindre teljesen érdemes is :-).
süti beállítások módosítása