Átverés

Soha többé. Ezt ígértem meg magamnak. Soha többé nem fogom figyelmen kívül hagyni a megérzéseimet. A szombati napnak ez lett végül a tanulsága.

A történet még valamikor a nyáron kezdődött. A nővérem küldött át egy linket (a link akkor is ez volt, csak akkor még némileg olcsóbb volt a részvétel, pont ahhoz kötötten, hogy pár napon belül jelentkezni kellett), ahol egy gyereknevelési konferenciára szóló meghívó volt, kérte, hogy véleményezzem. Átfutottam, és bár elsőre is azt gondoltam róla, hogy egyrészt rettentő drága, másrészt meg azt, hogy túl van marketingelve ez a szöveg, de mivel pénzvisszafizetési garanciát is kilátásba helyeztek, felülkerekedett a kícáncsiságom, és azt mondtam a tesómnak, menjünk el, nincs veszítenivalónk, hátha tényleg tudnak mondani valami olyat, amitől nem fogunk állandóan vitatkozni a gyerekekkel, és amitől jobb lesz a kapcsolatunk. És mikor meséltem róla embernek, és mondtam, hogy lesz egy olyan előadás, ami kifejezetten az apák szerepéről fog szólni, ő is fellelkesedett. Akinek van kisgyereke, vagy kicsit nagyobb gyereke, az pontosan tudja, hogy hányszor érezzük azt: nem jól csinálunk valamit, kellene valami ötlet, tanács, módszer, amitől jobb, könnyebb lesz ez a szülő-szerep, amitől valahogy harmonikusabb lesz a kapcsolatunk velük. Ez a beharangozó pont ezt ígérte: meghallgatjuk, és hopp, egy csapásra rögtön minden rendbe fog jönni.

Mikor másodszor, lassabban is átolvastam a fentieket (addigra már jelentkeztünk), már fokozódott a rossz érzésem. Azt éreztem, hogy ilyen nincs, képtelenség. Nem vagyok gyerekpszichológus, de az általam ismert kommunikációs módszerek egyike sem sajátítható el egyetlen nap alatt, kétszáz személy által egyszerre, előadásokból. Az összes olyan technika, amit tanultam, olvastam, bárakármi, minimum kiscsoportos, gyakorlós foglalkozásokkal, és sosem egy nap alatt tanulhatók meg. De elhallgattattam minden rossz érzésemet, hiszen egyfelől én már öt-tíz éve tanultam ilyesmit utoljára, azóta fejlődhetett a tudomány, másfelől meg azt gondoltam, hogy nem mernének ennyire hangzatos ígéreteket tenni pénzvisszafizetési garancia mellett, ha nem lennének biztosak a dolgukban.

Elmentünk. Nővérem, ember és én. Már alapvetően úgy kezdődött, hogy - bár minden kiadott papíron, e-mailben, akármiben felhívták a figyelmünket a pontosságra - tíz perc késéssel indítottak. Ennek ellenére a moderátor igen hosszasan beszélt a semmiről, meg hogy lehetőségünk van mindenfélét megvásárolni a terem végében felállított standokon. Aztán jött az ötletgazda, aki az amerikai prédikátorok stílusában próbálta lelkesíteni a jelenlévőket, hogy mozduljunk meg, vegyünk részt, jelentkezzünk, mert csak akkor lesz hatékony ez az egész. Engem már a stílusa is irritált, de úgy voltam vele, hogy ettől még lehetne jó a többi rész. Következett Várkonyi Zsuzsa, akinek a neve igen ismert a szakmában, tapasztalatát, tudását maximálisan tisztelem. A beharangozóban arról volt szó, hogy az apák szerepéről fog beszélni, emiatt jött el ember is. Ehhez képest nagyon élvezetes előadást tartott a Gordon-tréningről, pontosabban arról, hogy ő hogyan találkozott ezzel a módszerrel, és hogyan kezdte el alkalmazni a saját fiával szemben, illetve hogy lassan, apránként hogyan fogadta el a férje is a gordoni módszer létjogosultságát (ez az apás rész mondjuk három perc volt összesen). Nagyon aranyos történeteket mesélt, szórakoztató volt, és kedves, ám konkrétumot nem nagyon mondott. Volt szó az értő figyelemről, meg arról, hogy egy-egy problémás helyzetben hogyan lehet alkalmazni a Gordon-módszert, ám ő is azt mondta, hogy ezt elsajátítani itt, a konferencián nem lehet, csak felvillantani egy-egy elemet belőle, olvassuk el a könyvet, vagy menjünk el egy Gordon-tréningre (amit természetesen nem mulasztottak el a programfüzetben ajánlani, újabb hatvanezer forintért, ha azonnal jelentkezünk, amúgy hetvenezer, egy huszonnégy órás tanfolyamért - bár ez egyébként nem kirívóan magas ár egy ilyen tréningért). A másfél órás előadásból ez tartott kb. negyven percig, utána kérdésekre válaszolt. Aki fel tudott tenni kérdést (a hostess-ek valahogy nem nagyon bírták észrevenni a jelentkezőket, csak az első sorokból, és csak nagyon lassan jutott egy-egy mikrofon a kérdezőknek), annak biztosan hasznos volt, Zsuzsa igen jó ötleteket adott egy-egy konkrét problémára, de ettől még nem érzem azt, hogy teljesült volna az ígéret:

"Zsuzsa előadása után, amikor nekifogsz a gyermekeddel való kommunikáció átprogramozásához, pontosabb elképzelésed lesz azokról a lépésekről, amelyeket meg kell tenni ahhoz, hogy ne kelljen „százszor mondani” és amelyeknek segítségével megteremtheted az ideális szülő-gyerek kapcsolat alapjait"

Pontosabb elképzelésünk annyiban lett, hogy el kellene menni egy tréningre, vagy meg kellene venni a könyvet. Hozzáteszem: a Gordon-módszer több, mint negyven éves, és tanultam az egyetemen. Tényleg nagyon jó módszer, csak éppen az előadásból nem lehetett még csak az alapelemeit sem elsajátítani, tehát használni, azt aztán nem tudom innentől. Hogy ki ne maradjon semmi: elhangzott, hogy probléma esetén először magammal tisztázzam, hogy mi a bajom a helyzettel. Aztán még az is, hogy gondoljam át, a probléma kinek a problémája. Meg hogy értő figyelemmel hallgassam a gyerekemet, ha a problémáról beszél (aktív hallgatásnak tanultam én még, ennek az a lényege, hogy nem szólunk közbe, legfeljebb hümmögünk, de nem kérdezünk bele, nem akadékoskodunk, nem értékelünk, stb. de ezt én eddig is csináltam). Meg hogy tükrözzük vissza az elmondottakat. Meg alkalmazzunk énközléseket, főleg dicséretek helyett. Namost. Én tudom, ezek mit jelentenek, pszichológusként használtam is őket. Ám anyaként nem tudom használni a problémás helyzetekben, mert anyaként nem gyakoroltam ezek használatát. Amikor elborítja az agyamat az indulat, akkor jön belőlem kifelé, és nem tudom visszafojtani. Azt reméltem-vártam, hogy ezen segítenek, de ezt egyetlen előadás nem tudja megváltoztatni, nem véletlen, hogy ezeket tréningeken gyakoroltatják, az autodidakta elsajátítás nem túlzottan eredményes, de még az is egy egész könyv elolvasását feltételezné. És mint említettem, én tudom-ismerem, használtam már. Mi van a laikusokkal, akik ráadásul először találkoznak ezekkel a kifejezésekkel, és nem is tudják, mit rejtenek magukban?

Ezután ismét az ötletgazda következett, aki arról beszélt, hogy mennyire fontos a kommunikáció, és hogy most, azonnal cselekedni kell. Természetesen ez is nem kicsit prédikátor-stílusban hangzott el, de úgy tűnik, ő így tud előadást tartani. Nos, azon kívül, hogy megtudtuk, ő hogyan győzte meg a kislányát arról, hogy ne dobálja a földre az ételt, kaptunk még egy hét pontos tervet arra, hogyan változtassunk a kommunikációnkon. Ideírom, mert csak ennek ismeretében tudom leírni, hogy miért tartom ezt is teljesen értelmetlen időpocsékolásnak:

  1. Hogyan szokott lezajlani? Mit gondolsz, mit érzel?
  2. Mit mondasz?
  3. Hogyan hatnak a szavaid a másikra?
  4. Milyen érzéseid lennének az ő helyében?
  5. Milyen szavakkal cseréled fel a jelenlegieket?
  6. Hogyan hangolod át magadat érzelmileg?
  7. Cselekedj!

Nem akarok tévedni, nincs most nálam sem P.E.T., sem T.E.T. (a Gordon módszer szülőknek és tanároknak szóló könyvei), de szerintem ez szó szerint abból van. És abban egy fél könyv után kerül elő, miután elmagyarázták részletesen az önmegfigyelést, a szavakkal való ráhatást, azt, hogy milyen szavak kerülendők és milyenek a kívánatosak, és persze, hosszasan ecsetelték az érzelmi áthangolódást, és annak módszereit. Itt, az előadáson annyi hangzott el, hogy az előadó azzal hangolta át magát, hogy "karácsonykor karácsonyfát állítunk", és slussz. Engem ez speciel nem hangol át, ettől nem fogok tudni ideges ordítás helyett kedves és megértő hangon megszólalni. És ebből az előadásból nem is tudtam meg, hogy hogyan kell megtalálnom azt, ami engem áthangol. Nem tudom, van-e olyan, aki ott volt, és ennyi alapján már képes másként kezelni a gyerekét, át tudja formálni a kommunikációját. Azt tudom, hogy itt már körülöttünk is megszólalt néhány elégedetlen hang, hogy nem ezt ígérték. tíz perccel el is húzódott az előadás, mert az ötletgazda hosszasan próbálta ecsetelni, hogy de igen, csak ennyit kell tennünk, és máris jobb lesz, csak próbáljuk meg. És határozottan sértve érezte magát, amiért nem lelkes dicséretekkel, hanem kritikával illették.

A szünet után Vekerdy Tamás tartott nagyszerű előadást arról, milyen rosszak a mai iskolák, mennyire nem felelnek meg a gyerekeknek. Elmondta, hogy működtetni kellene az iskolaszékeket, hogy jobb legyen az oktatás, és ez rajtunk múlik, mert a kerettanterv jó, csak a helyi szabályozások, a megvalósítás rossz. Nagyon sok érdekes dolgot mondott el, kifejezetten élvezetes előadás volt, és a végén ő is válaszolt egy sor dologra, amiből tényleg jó dolgok derültek ki. Ez a másfél óra valóban élvezetes volt, de csak emiatt az életben nem fizettünk volna annyit, amennyit, és nem mentünk volna el egy egész napra Pestre.

A koronát a napra Doubravszky György tette fel. Én nagyon vártam ezt az előadást, mert totál bajom van a pénzzel, kifolyik a kezem közül, nem értek hozzá, szóval szerettem volna hallani valamit arról, hogyan csináljam, hogy a gyerekem ne ilyen legyen. Az előadás első tíz, maximum tizenöt percében erről volt szó, tényleg. Megtudtam, hogy csináljak papa-bankot, ami nem rossz ötlet, meg játsszak a gyerekemmel cashflow társasjátékot (milyen furcsa, hogy ezt speciel pont ő forgalmazza Magyarországon), és hogy merjünk beszélni a pénzről a gyerekekkel. És passz. Innentől arról beszélt, hogy három héttel azelőtt ő megvilágosodott, igen erős transzcendens élmények érték, és emiatt már hisz a Szent Koronában, a szkíta-hun-magyar elméletben, meg persze abban, hogy a gazdasági élet jelenlegi konszolidálása csak egy újabb nagy cunami (mármint gazdasági felfordulás) előhírnöke, ami után Magyarország lesz az egyik vezető hatalom Európában. És ezt mondta legalább még egy teljes óráig. Gyerekről, nevelésről, pénzügyekről több szó nem esett, csak újabb és újabb könyvekről, cédékről, amit ő forgalmaz, és amit feltétlenül meg kell hallgatnunk.

Nem kétlem, hogy ő ezt őszintén hiszi, és őszintén mondta. És azt sem kétlem, hogy a kétszáz emberből biztosan volt kettő, esetleg három, akihez el kellett jutnia ennek az információnak. De én erre nem voltam kíváncsi, nem érdekelt, és nem kicsit fel is háborított, hogy erről kell hallanom. Nagyon messzire távol tartom magam a Szent Korona tantól, nem véletlenül, és a magyarok felsőbbrendűsége is erős visszatetszést kelt bennem.

Ezután még következett volna az ötletgazda újabb előadása, mintegy összefoglalásként, arról, hogy válság van, és emiatt más nevelés kell, de ezt már nem vártuk meg, eljöttünk. Az előző két megszólalása alapján biztosak voltunk abban, hogy ebből sem tudnánk meg semmi konkrétumot, csak újabb, vásárlásra, jelentkezésre, magazin-előfizetésre való felszólításokat kapunk, ha akarunk valamit tudni.

Nagyon átverve érzem magam. Most már csak arra leszek kíváncsi, hogy tényleg visszaadják-e a pénzt. Mert visszakérjük, az utolsó forintig.

Címkék: gyereknevelés hazugság problémák

A bejegyzés trackback címe:

https://eletfalun.blog.hu/api/trackback/id/tr391443727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pirogo 2009.10.12. 01:19:18

Kedves Sorstársam!

Kevesebb a szakirányú ismeretem mind a Tiéd, de laikusként hasonló érzések kavarogtak bennem a szombati nap után, hozzáteszem, hogy a feleségem szülinapomra lepett meg két jeggyel. Az konferencia indítása könnyű álomba szenderített, így a negatív érzések előtörése nálam váratott magára. Várkonyi Zsuzsa és Vederdy Tamás előadása lebilincselő volt, élvezettel figyeltem, annak ellenére, hogy a szegényes könyvtáramban fellelhető irodalomból az előadás teljes anyagát akár szó szerint vissza tudom idézni... Így még mindig háttérbe tudom szorítani a konferencia céljával kapcsolatos kétségemet, mely szünetekben a standok és hihetetlen "kedvező" áraik láttán meg-megerősödött. A szemem akkor nyílt ki igazán, amikor György lépett a színpadra. Lehet, hogy életemben nem láttam és hallottam még őt, de hirtelen deja vu érzés fogott el, felvillant elöttem Gyuri MLM ügynöki múltja, ahogy a színpadon zsúfolt csarnokban prédikál prófétaként a sikerről, a gazdagságról a lelkes tömegnek - Cselekedjetek! "Meg van az érzés?"

Itt már nem akartam a teremben maradni, de mint mondtam a feleségem a legjobb szándékkal ajándékozta a jegyet, és nem akartam megsérteni.
Na meg pár "fontos" dolgot azért ő is mondott, alább néhány a teljesség igénye nélkül:
- Időnként repülj el csak az egyik gyermekeddel egy hétre... kedves 3 gyermekes tanár-szülő
- Amit most élünk át az a valódi válságnak csak az előszele. Ha idáig valahogy megbírkóztál a lelki terhekkel, akkor most már készülhetsz is a valódi depresszióra!
- "A jövőben mindenki vállalkozó lesz." Vállalkozó tanár, vállalkozó rendőr, vállalkozó orvos, vállalkozó apeh-ellenőr, vállalkozó bíró stb.
- "Mindenki király volt." Wikipédia idézet: Király alatt eredeti értelmében egy állam olyan egyszemélyi vezetőjét értjük... Idáig rosszul tudtuk tán a szó jelentését?
- Szent Korona és a világ vezető népe... Nem kommentálom!

A leírtak ellenére elismerem, hogy Gyuri nagyon szuggesztív egyéniség, és nagyon jó eladó. Az a baj, hogy mi az ő qva idejét is busásan kifizettük!

Orsi jött a számokkal és a gazdaságtannal, én hülye közgazdász meg hirtelen nem értettem, hogy miről is van szó. Jobban járt volna mindenki, ha szimplán megköszöni, hogy ilyen kitartóak voltunk, és jó utat kíván! Ebbe a terembe most nem 600 "gyapjúpaplangyüjtőt" tereltek be, hanem azok jöttek el akik a gyermekeiknek a legjobbat szeretnék adni! Elkötelezett szülők! És hagyták magukat becsapni!

Ezek után érdekel, hogy ki volt a rendezvény ötletgazdája? Orsiról nem tudom elképzelni. Ezen szépen volt profit, és nem egy "első bálozó" rakta össze a dolgot!

Etikátlan vagy sem, a pénzt én is visszakérem! Ha nem adják, akkor újból tanultam valamit, és hasznosítani is fogom! Orsi példáján felbuzdulva háziasszonyoknak háztartás-management kurzust fogok tartani és aki most jelentkezik fél áron, 3 tank benzin áráért, nálam regisztrálhat!:-)

m e o w · http://eletfalun.blog.hu/ 2009.10.12. 08:34:41

@Pirogo: Köszönöm! Megerősítettél! Mindig vannak kétségeim, hogy csak én vagyok túl kritikus szemléletű, de a te bejegyzéseden egyfelől igen jókat mulattam, másfelől meg még inkább meggyőződtem róla, hogy tényleg átverés volt.
Ja: simán megyek vendégelőadónak a háztartás-menedzsment-kurzusra! Addig még összeütök egy könyvet is, legyen mit árulni a témában, jó? :-)

Nővér 2009.10.12. 10:25:13

Tökéletesen egyetértek veletek! Az egész konferencia arra irányult, hogy a saját termékeiket, szolgáltatásaikat kínálgatták, azt is ránk akarták még sózni. Tiszta marketingrendezvény volt az egész, azzal a különbséggel, hogy ha gyapjútakarót akarnak eladni, akkor a rendező fizeti nekem az utat, a kaját, csalogatónak ígér valami programot (múzeum, kiállítás, fürdő..) és mindezért max. 1000,-Ft-ot kér, mert végig kell ülnöm a 2-3 órás termékbemutatóját. Esküszöm ez volt az év lehúzása! Mi birkák elutaztunk Pestre saját költségen, végigültük az egész napot, meghallgathattuk, hogy mennyi mindent kellene megvennünk ahhoz, hogy jó szülők legyünk és mindezért kifizettünk majd 20.000-et fejenként. Óriási ötlet!

csöpp és potty · http://csoppespotty.blog.hu 2009.10.12. 16:50:31

Ehhez képest két plüssfigura eladása a neten legalább tisztességes és egyértelmű dolog. Itt a figura, kell vagy nem kell? És a Megrendelés oldalon belinkelve a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapja...

No de félre a tréfával meg a hazabeszéléssel! Sajnálom, hogy így jártatok, de megmondva az őszintét már a honlap se sok jót ígért. Meglepett, hogy Vekerdy ilyenhez adja a nevét. Sajnos manapság ez a Nagy Lenyúlás, a konferenciaszervezés, ahol 1 nap alatt megtanulhatsz mindent, amit 5 év alatt tanítanak az egyetemen, meg 10 év alatt tanulod a gyakorlatban. És tényleg sokan be is veszik. A pénznek itt sincs szaga.

Fuszeres Eszter · http://www.fuszereslelek.hu/ 2009.10.12. 20:52:25

Meow, annyira sajnálom!
Tudod: születés, halál, esküvő, kutya-cica, és a gyereknevelés a legjobb üzelt a világon.
Vekerdyt én is nagyon kedvelem, sajnálom, hogy besározódott a neve egy ilyen szemét rendezvény miatt!
Legközelebb gyertek velünk Hegyaljára borzgatni :-)
Ja, és a gyerekprogramok is jók voltak.

megamenn 2009.10.12. 22:42:36

"Elmentünk. Nővérem, ember és én"

...sógor eközben otthon, ördögfiókáival. Akik persze gyorsan felmérték a kialakult helyzetet, és megállapították, ki a főnök. Könnyű dolguk volt. A főnök az, aki megmondja mi legyen, mikor és hol. Lehet vele játszani, de nem játszópajtás. Szórakozni is lehet vele, de nem érdemes. Ő a szülő, a példakép ( reményeink szerint) Persze vezérnek lenni nem mindig kellemes, mert leginkább felelősséggel jár, és néha magányossá tehet. De a vezérnek feladata van, még ha kellemetlen is.
Ezt Te is tudod, hiszen a Szüleid sem tanítottak mást
nektek.
Persze lehet, hogy rosszul gondolom, de ez legalább ingyen van... :)
( Néhány sör után -általában- hülyeségeket beszélek)

Pirogo 2009.10.12. 23:46:40

Kedves Zsörtölődők!

Van köztetek valaki, aki már lépéseket tett a pénz visszaszerzése érdekében? Nekem egyenlőre még az sem tiszta, hogy kitől kérjem, de tegnapi böngészésem során rábukkantam néhány "bíztató" jelre. Mint említettem Orsira nem tudok haragudni (még), viszont hasonló rendezvényeket hirdet a Marketing Kommandó:
www.marketingcommando.hu/
Legjobban ez tetszett:
www.marketingcommando.hu/termekek/mastermind-titkok.html
Mindha lehullott volna a lepel! Szembetűnő, hogy szinte mindenhol ugyanazokat a szófordulatokat használja...
Várom az eredményeket!

húsgombóc · http://husgomboc.blog.hu 2009.10.13. 13:08:33

Gyereknevelés? Én megfogadtam B.Spock tanácsát.
Olvass könyveket míg terhes vagy, szülés után tedd félre és hallgass a józan eszedre.
Nálam bevált. Alsó tagozatos korukban részt vettem egy Gordon tréningen. Önismeret - szerintem ez a kulcsa mindennek, a gyereknevelésnek is.
Egyébként meg minden a géneken múlik.
Szeretni kell, sokat együtt lenni - és a gyerek elfogad, minden hibánkkal együtt. Mi is fogadjuk el őt.
Fontos az őszinteség - de akkor mindig, és mindenkivel szemben.
Néha én is kiabáltam, majd elmúlik idővel. Mire felsősök lettek már nem is voltak nagy konfliktusok.
Alapvető, hogy minden, ami az életben éri - természetes. Úgy fogadjuk el, ahogy jön, és csak az általunk befolyásolható dolgokkal kell foglalkozni, ezekre figyelmet, energiát fordítani.

Vekerdyn és is csodálkozom, talán azt gondolta, hogy legyen egy igazán értelmes hang a rendezvényen.
Az összes ilyen és hasonló céggel, rendezvénnyel szemben szkeptikus vagyok.
Szerintem nincs nagy baj a ti nevelési módszeretekkel.
Józan ész! ez meg van, akkor nem lesz baj. :)

Pirogo 2009.10.29. 23:01:31

Tisztelettel jelentem, hogy a cég kérdésemre nyilatkozott, hogy a befizetett díjat hajlandóak visszafizetni. Ezt korrektnek tartom!

m e o w · http://eletfalun.blog.hu/ 2009.10.31. 14:13:22

@Pirogo: Én is pontosan ezt a szót használtam, mikor arról számoltam be, hogy már vissza is utalták a pénzt :-):
eletfalun.blog.hu/2009/10/16/korrekt_9
süti beállítások módosítása