Földhivatalfölde extra

Úgy tűnik, ma ilyen folytatós-szálelvarrós napom van :-). Előzmény.

Azóta jó sok víz lefolyt a Dunán, okosabbak lettünk ezzel-azzal, meg persze szegényebbek 130.375 Ft-tal. Az illetékes fellebviteli fórum a megyei földhivatal, akik telefonon hivatali időben megkereshetők, és elég készségesen válaszolnak is az embernek, ha érdeklődik. Nem mintha ettől bármi is érdemben megváltozna.

Néhány helyesbítés a múltkoriakhoz: ezt a pénzt nem az építésügyi hatóság (akik felettes szerve egyébként a megyei államigazgatási hivatal) gombolta le rólunk, ők majd még csak a következő körben jönnek, én tudtam rosszul. A földhivatalon belül van valami telekalakítási (vagy ezzel foglalkozó) osztály, ők a hunyók a történetben. A korábbi, 2003-as építésügyi hatósági engedély csak két évig érvényes, ha azt nem vezetik át a telekkönyvbe. Az átvezetéshez az összes érintett tulajdonos beleegyezése kell, ez az a lépés, ami akkor - valószínűleg az ügyvédnő betegsége, elfoglaltsága, akármi miatt - már kimaradt. Emiatt kellett újra érvényesíttetni a vázrajzot.

Hogy miért is kellett újra mérni a régit, nem derült ki, a megyei illetékes is csak arra hivatkozott, hogy túl régi volt az eredeti példány. Az viszont kiderült, hogy ebből a szempontból, úgy tűnik, utolérte a 21. század a hivatalt, mivel már nem kijövünk-felmérjük alapon vannak, hanem digitális adatot kérnek le, valami állami alapadat-tartalomból, legyen az bármi is. Ezt kérték le, de az óriási összeget ez nem magyarázza, a végére tartogatom a poént, a részletes számlát, onnan kiderült, hogy ettől még egész olcsón megúsztuk volna a dolgot.

Az illetékes felettes arra sem tudott választ adni, hogy ha ennek az eljárásnak ennyi a díja (mint azt ő emlegette sűrűn), akkor vajon ezt miért nem közlik a paraszttal, mielőtt megindítaná azt? Szerinte ez közismert, mármint hogy ez egy ilyen drága eljárás. Szerintem, ha a boltban kérek húsz deka szeletelt pármai sonkát (amiről azért közismert, hogy rémesen drága), majd mikor meglátom, hogy kellene érte közel ötezer forintot fizetni, akkor arra való hivatkozással, hogy nem tudtam, hogy ilyen drága, simán otthagyhatom, még akkor is, ha a boltos dolgozott vele. A hivatal nem így működik, nem mondják meg előre, hogy egy kisebb városállam éves gdp-je kevés lesz a díj kifizetésére, viszont utána ők pattognak, hogy enélkül viszont nem érvényes az adásvétel, nem fogják átírni a telket a vevők nevére. Szóval, ez a része tényleg nem változott a dolgoknak: miért nem mondják meg előre, hogy ilyen drága? Van rá tippem: ha előre szólnának, a kutya nem foglalkozna a telekmegosztásokkal, és nem lenne nekik szép kis pluszbevétel.

Mert hát valós munka nem nagyon áll mögötte. Ide rakom a részletes számlát, hátha valaki meg tudja nekem magyarázni, miért kell több, mint egy havi fizetésem ahhoz, hogy ez a papír elkészüljön.

  • Frl. határvonal méréséhez dig. adat (0-10 ha)                      7 500 Ft
  • Frl. határvonal méréséhez további dig. adat, megoszt.     26 250 Ft
  • Vizsg. díj megosztás 2-5 frl.                                                      3 125 Ft
  • Vizsg. díj megszűnt létesítmény                                              1 000 Ft
  • Megosztás/telekhatárrendezés, 3 részre osztás                 92 500 Ft

Kicsit kibontom, hogy látszódjék, mi az, amit nem értek. Van ugye az első négy díj, amit értek. Két adatlekérés, rendben van, ez a jövő, nem hóban-fagyban földet mérni, csak elegánsan lekérni a meglévő, digitalizált adatokat, oké. Díj a három (2-5, hehehe) részre osztásért, rendben van. Díj azért, mert az üres telken telekkönyv szerint ház áll, pedig nem is, rendben van. Nade ez még így összesen csak 37 873 Ft, ami szerintem teljesen rendben lenne, ha ennyit kértek volna, egyetlen pillanatig nem ágáltam volna. Ám ott az ötödik pont. Megosztás-telekhatárrendezés, három részre osztás. Ezt mikor csinálták? És kik? És miért? Ez egy évtizedek óta kerítéssel természetben megosztott terület, a kerítések helyét senki nem vitatja, nem is vitatta soha. Senki nem kérte, hogy ők osszák három részre, hiszen három részre van osztva, már az első felmérés is a kerítések helyét vette adottnak, az alapján mértek fel mindent. Nem tudom ugyan, mit tartalmaz az a titokzatos digitális adat, de ha légifelvétel, neadjisten műholdas kép, azon is csak a kerítések helyét tudják felmérni, vagy nem? Akkor mi a manó került a megosztás/telekhatárrendezésen 92 500 Ft-ba?! Ez sokkal több, mint amennyit én most, gyesen kapok, nem is mondom meg, hányszorosa annak. Majdnem annyi, mint amennyit dolgozó nőként kerestem, és sokkal több, mint a körülöttem élő nyugdíjasok havi illetménye. Tessenek nekem megmagyarázni, hogy is van ez?!

Persze, kifizettük, "szidott anyám érte", de muszáj volt, tényleg. Az ügyvédnő is mondta, hogy mivel a szerződést úgy írta meg, hogy a telekrendezés folyamatban van (hiszen akkor még azt mondták, hogy pár nap az egész, és szó sem volt ekkora összegről), vagy új szerződést írunk (amit az ausztrálok nélkül kicsit nehéz lenne), vagy kiváltjuk ezt a papírt. Ezt választottuk.

És persze, vannak még érdekességek. Mint mondtam, ez a kerítés itt áll már vagy negyven éve, 1988-ban hivatalos, rendes földmérők mérték fel a telkeket, akik ráadásul a szentséges hivatalból jöttek, tehát nem akármilyen maszek-dibdáb dolog volt. Akkor a mi telkünknek 898 nm volt a területe, az üres teleké meg 521. Most, a digitális adatlekérések világában egyszercsak nekünk már csak 872 négyzetméterünk van, az üres telek meg valahogy megnőtt, 593 nm lett belőle. Nem tudom, hogy csinálta. Biztos van valami törésvonal itt a felszín alatt, nem? :-) Arra már gondolni sem merek, hogy azért kellett megnőnie kicsit a teleknek, mert elvileg 600 nm kell ahhoz, hogy egy telekre építési engedélyt adjanak ki, és hát ha 521-ből lehet 593, akkor az 593-ból 600 már igazán nem nagy mutatvány, nem igaz? :-)

Még egy gondolat: ettől, hogy kifizettünk ennyi pénzt, a telkünk természetesen még nincs megosztva, még mindig nincs. Most jön a következő lépés: az építésügyi hatóság. Nekik "csak" 15 000 Ft-ot kell befizetni illetékbélyegben, mert kiváltani az összes eddigi helyrajzi számról a telekkönyvi kivonatot (természetesen hiteleset, mert az per darab hatezer forint, tehát ez újabb 48 000 Ft teljesen felesleges pénzkidobás, mert nem is értem, miért kell nekem kiváltani ezeket, ha a hatóság a másik hatóságtól hivatalból ingyér is kikérhetné), ők ennek hatására kiadnak egy újabb jogerős telekmegosztási engedélyt (ami ugye, egy negyven éve létező telekmegosztásnak úgy kell, mint egy falat kenyér), amivel aztán vissza lehet menni a földhivatalba, csak előbb valamennyi tulajdonos (ez esetben kb. harminc ember) beleegyező nyilatkozatát be kell szerezni, ahol újabb akármennyi (talán új helyrajzi számonként 6000 Ft, de ezt már nem kérdeztem meg) átírási illeték lerovása után már át is írják a dolgot. Csak ennyi. És persze, mindezenközben egy csomó érthetetlen, értelmezhetetlen nyomtatványt kell kitölteni, amit józan paraszt ésszel egyszerűen át sem lehet látni, hogy hova mi a csudát kell írni. Most komolyan: nem tartom magam hülyének, sőt, időnként egész okosnak képzelem magam. Végeztem egy sor iskolát. Normális dolog, hogy én sem értem, mi a tököt kell az egyes sorokba beírni? Mit csinál akkor Jóska bácsi vagy Mari néni? Tényleg minden vacakért ügyvédet kell fogadni? Végeredményben nekem már nem számít, a most kiváltott rajzzal már el tudjuk adni, a többi meg a szomszédék dolga, megbeszéltük velük, hogy csinálják ők tovább, ha akarják.

Na mindegy. Okulásul írtam le igazából, hogy akinek hasonló problémája vagyon (márpedig falun az ilyesmi könnyedén előferdül, mindenféle örökösödési meg egyéb telekmegosztások miatt), az jól gondolja meg, mibe mászik bele.

Címkék: problémák kerítés parasztház

A bejegyzés trackback címe:

https://eletfalun.blog.hu/api/trackback/id/tr841454977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zalay · http://autostat.hu/cikk-kereso 2009.10.17. 13:15:23

Nekem nagyanyám halála előtt anyámnak ajándékozta a vagyonát, utána nem sokkal meghalt. Erre anyám nővére beperelte anyámat, hogy az örökség.
A hivatal meg a bíróság 5 ÉVIG nem bírt dönteni, ki a hibás.
Szal visszásságokat találsz bárhol...

m e o w · http://eletfalun.blog.hu/ 2009.10.17. 15:24:37

@Zalay: Igen, tudom. Ha vitatott egy dolog, és a felek nem tudnak megállapodni, jobb, ha keresztet vetnek mindketten bármire is, mert a hivatalok, az ügyvédek és a bíróság tesz róla, hogy semmi nem maradjon belőle.
Én pusztán azért akadtam fenn, mert ebben az esetben semmilyen vitás kérdés nem merült fel, senki sem követel magának öt centit sem, stb.
De persze, mindenkinek a sajátja fáj a legjobban.
süti beállítások módosítása