Brikett
Teljesen szeretem, hogy van egy kandallónk. Viszont a fatüzelés, bármennyire is imádom az illatát, hozott magával némi gondot is. Például, hogy mivel nyáron még nem tudtuk, hogy nekünk télen már kandallónk leend, nem tároltunk be fát télire. Emiatt most vettünk keveseket, apránként. Ami pedig - mivel a tüzépen a szabad ég alatt tartják - nem csak tök koszos-sáros, de ráadásul még rendesen vizes-havas-nedves is. De ezt még akár át is lehet ugrani, ha megfelelő begyújtóst használ az ember lánya, a hasogatást, gyújtós-aprítást viszont nem.
Én azonban nem olyan családból származom, de nem ám. Ergo ez a munka teljes egészében emberre maradt, akinek vagy volt ideje-lelkiereje ennek leküzdésére (és akkor néhány napra előre összevágta a fát), vagy nem. Ilyenkor maradt az, hogy vagy nem fűtünk be, vagy amikor hazaért, nekiállt egy kicsit aprítani, épp csak annyit, ami aznapra elég. Februárban előállt az a helyzet, hogy elment két hétre dolgozni (közte csak hétvégére jött haza, tehát hét közben egyáltalán nem), de úgy ám, hogy nem csak, hogy nem vágott össze fát, de még csak nem is vett. Vagyis két hétig üresen ásítozott Belzebub, pedig a hidegtől akár be is gyújthattunk volna.
Ekkor olvastam Tüncite blogjában a brikettről. Igaz, hogy ő, mint hivatásos környezetvédő, egész más szemszögből írt a dologról (és egészen biztosan teljesen igaza is van, nem értek hozzá, számomra meggyőző az ő gondolatmenete), de mivel a kandalló adott, amiben amúgy fával fűtenénk, gondoltam, egy próbát megérne a brikett is. Mert hát, nem kell hasgatni, nem vizes, nem havas, nem koszos.
És tényleg. Szépen, vákuumcsomagolt fóliában árulják, tíz kilós kiszerelésben, amiben tizenkét darab remekül összepréselt brikett-tégla van. Egy speciális begyújtóssal kell meggyújtani, ami valami nagyon büdössel van átitatva (olyan jó markáns petróleum-szaga van), de ezt egyébként lehet helyettesíteni vegyszermentes begyújtóssal is, ami nem büdös egy percig sem. A téglák pont akkorák, hogy még Belzebub elég szűkre szabott tűzterében is nagyon kényelmesen lehet őket pakolgatni. Kipróbáltuk, és tényleg nagyobb meleget csinál, mint a fa. Fél csomagnyi (hat tégla) belőle elég egy egész délutánra-estére, a nappaliban 23-24 °C létrehozására. Ehhez fából sokkal több kellett.
És tök egyszerű! Még én is, silány valómban mintegy húsz másodperc alatt képes voltam tüzet rakni belőle. A fával sokszor szenvedtem, nem gyulladt meg, vizes volt, kétszer-háromszor kellett próbálkozni (jól van, tudom, béna vagyok), közben meg füstszag lett a nappaliban, mert azért az ajtót csak nyitogatni kellett, míg szórakoztam vele. A brikettnél meg felstószoltam öt téglát, alátettem a begyújtóst, meggyújtottam, és legközelebb két és fél óra múlva nyitottam ki, hogy rárakjam a hatodik téglát. Ennyi. Imádom.
És kevesebb helyet foglal el. Könnyen betárolható, még akár fedetlen helyen is. Szóval, amennyivel drágábban adják, annyival többet is ér. És még kényelmesebb is.
Köszi, Tünci! :-)
-
2010.03.08. 23:12
-
m e o w
- 5 hozzászólás
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
tüncite 2010.03.09. 16:55:32
A vizes fánál egészen biztosan jobb :)