Brikett

Teljesen szeretem, hogy van egy kandallónk. Viszont a fatüzelés, bármennyire is imádom az illatát, hozott magával némi gondot is. Például, hogy mivel nyáron még nem tudtuk, hogy nekünk télen már kandallónk leend, nem tároltunk be fát télire. Emiatt most vettünk keveseket, apránként. Ami pedig - mivel a tüzépen a szabad ég alatt tartják - nem csak tök koszos-sáros, de ráadásul még rendesen vizes-havas-nedves is. De ezt még akár át is lehet ugrani, ha megfelelő begyújtóst használ az ember lánya, a hasogatást, gyújtós-aprítást viszont nem.

Én azonban nem olyan családból származom, de nem ám. Ergo ez a munka teljes egészében emberre maradt, akinek vagy volt ideje-lelkiereje ennek leküzdésére (és akkor néhány napra előre összevágta a fát), vagy nem. Ilyenkor maradt az, hogy vagy nem fűtünk be, vagy amikor hazaért, nekiállt egy kicsit aprítani, épp csak annyit, ami aznapra elég. Februárban előállt az a helyzet, hogy elment két hétre dolgozni (közte csak hétvégére jött haza, tehát hét közben egyáltalán nem), de úgy ám, hogy nem csak, hogy nem vágott össze fát, de még csak nem is vett. Vagyis két hétig üresen ásítozott Belzebub, pedig a hidegtől akár be is gyújthattunk volna.

Ekkor olvastam Tüncite blogjában a brikettről. Igaz, hogy ő, mint hivatásos környezetvédő, egész más szemszögből írt a dologról (és egészen biztosan teljesen igaza is van, nem értek hozzá, számomra meggyőző az ő gondolatmenete), de mivel a kandalló adott, amiben amúgy fával fűtenénk, gondoltam, egy próbát megérne a brikett is. Mert hát, nem kell hasgatni, nem vizes, nem havas, nem koszos.

És tényleg. Szépen, vákuumcsomagolt fóliában árulják, tíz kilós kiszerelésben, amiben tizenkét darab remekül összepréselt brikett-tégla van. Egy speciális begyújtóssal kell meggyújtani, ami valami nagyon büdössel van átitatva (olyan jó markáns petróleum-szaga van), de ezt egyébként lehet helyettesíteni vegyszermentes begyújtóssal is, ami nem büdös egy percig sem. A téglák pont akkorák, hogy még Belzebub elég szűkre szabott tűzterében is nagyon kényelmesen lehet őket pakolgatni. Kipróbáltuk, és tényleg nagyobb meleget csinál, mint a fa. Fél csomagnyi (hat tégla) belőle elég egy egész délutánra-estére, a nappaliban 23-24 °C létrehozására. Ehhez fából sokkal több kellett.

És tök egyszerű! Még én is, silány valómban mintegy húsz másodperc alatt képes voltam tüzet rakni belőle. A fával sokszor szenvedtem, nem gyulladt meg, vizes volt, kétszer-háromszor kellett próbálkozni (jól van, tudom, béna vagyok), közben meg füstszag lett a nappaliban, mert azért az ajtót csak nyitogatni kellett, míg szórakoztam vele. A brikettnél meg felstószoltam öt téglát, alátettem a begyújtóst, meggyújtottam, és legközelebb két és fél óra múlva nyitottam ki, hogy rárakjam a hatodik téglát. Ennyi. Imádom.

És kevesebb helyet foglal el. Könnyen betárolható, még akár fedetlen helyen is. Szóval, amennyivel drágábban adják, annyival többet is ér. És még kényelmesebb is.

Köszi, Tünci! :-)

Címkék: boldogság új ház

A bejegyzés trackback címe:

https://eletfalun.blog.hu/api/trackback/id/tr561822827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tüncite 2010.03.09. 16:55:32

Örülök, hogy bevált a brikett. :)
A vizes fánál egészen biztosan jobb :)

BaziJoe 2010.03.09. 18:00:30

Igazan majd szaraz faval, ami legalabb ket eves vagasu, azzal lesz majd elvezet futeni. Annak illata van, nem szaga, mert a nedves fanak tenyleg szaga van, es budos, mint a kolera es nagyon nehez vele futeni. Nem a te benasagod miatt nem tudtal vele, vagy csak nehezen futeni. Nedves fa mindent tonkretesz: tuzeloeszkozt /Belzebub/, kemenyt, kornyezetet, es a tuzelo szemelyzetet :D Szaraz faval orom tuzelni: kell egy kis szaraz fenyo az aljara, aztan mehet ra a felig osszevagott kemenyfa: akac, tolgy, cser, gyertyan. Amikor mar csak rendes tuz, akkor mehet akkora ra, amekkora rafer: megoldodik a hasogatas :)

BaziJoe 2010.03.09. 18:05:39

Az emlitett blogban olvastam, amivel tokeletesen egyet tudok erteni. A brikett plusz energia hozzaadasaval keszul, tehat nem takaritassz meg energiat a szaraz fahoz kepest. Ertem, hogy kenyszer megoldas, de en akkor is inkabb az idejeben megvett es szaraz fara szavazok. Viszont itt meg a tarolas lesz problema, de egy szepen kivitelezett fatarolo szep tud lenni, benne a szepen berakott faval.

m e o w · http://eletfalun.blog.hu/ 2010.03.09. 23:54:46

@BaziJoe: Teljesen igazad van, valóban így kellene csinálnunk. Csak hát ilyenkor jönnek elő az általunk felállított fontossági sorrendek. Zsebkendőnyi a kertünk, az is telis-tele van ültetve gyümölcsfával (szerintem lesz is ebből gond, mert nem lesz elég helyük, ha megnőnek, de ezzel majd akkor foglalkozunk), amikből akár egyet is sajnálnék kivágni. A kisházból rendelőt szeretnék hosszú távon kialakítani, mert ha bérelnem kell egyet, hogy dolgozni tudjak, az gyakorlatilag el is viszi az összes adózott nyereséget, ergo jobban megérné itthon, sajátban dolgozni. Szóval ott nem lesz fatárolás, sőt, a jelenleg benne levő cuccot (ember szerszámai, gépei, miegyéb) is máshol kell majd tárolni. Mivel ezt igen fontosnak érezzük, erre kitaláltunk helyet, ahol majd egyszer talán lesz egy kis faházikó, amolyan szerszámoskamra, de ezzel végére is értünk a kertben fellelhető helyeknek. Jelenleg nem látok arra helyet-lehetőséget, hogy a meglévő preferenciák mellett még egy fatároló is elférjen. Tehát nekünk marad a brikett, minden hiányossága ellenére... :-(. Pedig az égő fa finom illatát én is imádom...

BaziJoe 2010.03.10. 17:28:38

@m e o w: szerszamoskamranak biztos lesz eresze, az ala pedig nagyon szepen fel lehet rakni a hasogatott fat.Teto alatt van, es szepen szarad, a haziko tetszes szerint korberakhato :D
süti beállítások módosítása