Hogyan kell megölni egy falut?

Kicsit tele van a mintás liberóm, úgyhogy ez egy mérges, cinikus, rosszindulatú bejegyzés lesz. Tessenek gyorsan olvasni, mert holnapra lehet, hogy elmúlik a depresszióm, és törlöm. Persze, lehet, hogy nem.

Az itt felsorolt dolgok természetesen csupán a képzelet szülöttei. Bármi egyezés valós személyekkel, falvakkal pusztán a paranoia műve lehet.

Végy egy népes, de öregedő falucskát. Válaszd meg polgármesternek az orvos feleségét, aki egyben az orvosírnok is. Gondoskodj róla, hogy húsz éven keresztül ő legyen a polgármester. A kiszemelted fontos, hogy ne rendelkezzen túl nagy ambíciókkal, csupán némi anyagi hasznot, biztonságot reméljen. Megválasztásakor legyen legalább középkorú, vagy azon is túl kicsit, konzervatív nézetekkel, lehetőleg irtózzon minden változástól, és lehetőleg legyen híján mindenféle asszertivitásnak. Ezzel eléred, hogy mindenféle újítás, kezdeményezés már csírájában elhaljon.

Drukkolj, hogy a falu papja távozzon főnökéhez. Halála után ügyelj rá, hogy nehogy fiatal, új papot kapjon a közösség, aki esetleg valamit formálhatna rajta. Lehetőleg hivatkozz arra, hogy itt túl kevés a hívő, és nagyon kevés a katolikus pap, így maradjon üresen a szép paplak, menjen tönkre az évek során, hogy még véletlenül se költözhessen bele senki. Majd keress olyan környékbeli papot, aki elvállalja a helyettesítést, de azt lehetőleg terheld le annyira, hogy erre a falura már végképp ne legyen energiája, és legfeljebb csak a szertartások idejére legyen itt. Legyen kevéssé ékesszóló, hogy a fiatalok még véletlenül se akarjanak önként járni hozzá. A közeli város iskoláiban tedd kötelezővé a hittant, követeld meg, hogy a gyerekeknek muszáj legyen misére járniuk, aláírással igazolva a paptól, és ezzel mindent megtettél, hogy a faluban még vallásos közösség se jöhessen létre.

Gondosan üldözz el minden értelmiségit. Kit azzal, hogy csak negyven-ötven km-rel arrébb találjon munkát, kit azzal, hogy bármibe fog is, balul süljön el, de legegyszerűbb, ha csak rászoktatod az alkoholra, az biztosan tönkre teszi.

Számolj fel minden intézményt. Ne legyen iskola, idősek otthona, művelődési ház (illetve szigorúan csak vacakok árulására szakosodjon), lehetetlenítsd el a könyvtárat, mozit. Az önkéntes tűzoltóegyletet pénz hiányában szüntesd meg. Gondoskodj róla, hogy semmilyen előadó ne kaphasson publicitást, hiába vállalta, hogy bármilyen témáról bármit is akarna tartani nektek. Ha mégis eljönne valaki, hogy akár lakossági fórumot, akár oktatást tartson, arról hivatalos, pecsétes papíron, lehetőleg apró betűs kettő darab falragasz útján tájékoztasd a lakosságot, hadd higgyék, hogy megint valami díjat akarnak rájuk lőcsölni.

A falu iskoláját nagyon gyorsan számold fel, nehogy bármelyik ott tanító pedagógusnak eszébe jusson, hogy a faluban telepedjen le. A húsz éve kitartó védőnőt az első adandó alkalommal passzold le a szomszéd falunak, hogy ide csak helyettesíteni járhasson, és egyébként is tegyél meg mindent annak érdekében, hogy rosszul érezze itt magát. Legyen pocsék az iroda, amit neki adsz. Bármilyen eszköze elromlik, intézd úgy, hogy csak nagyon hosszú idő után, és csak az ő személyes közbenjárása folytán javítsák meg. Tégy számára kötelezővé mindenféle munkaidőn kívüli elfoglaltságot, lehetőleg úgy, hogy ő is csak a falragasztól értesüljön róla, hogy dolga lesz mondjuk szombaton. Egyáltalán, gondoskodj arról, hogy utálja meg az egész falut, nehogy véletlenül bármelyik fiatal anyát arra biztasson, hogy jó lesz neki itt élnie, és hogy vállalja csak fel a nehézségeket, amik a falusi élettel járnak, mert megéri. Inkább biztosítsd számára, hogy saját bőrén tapasztalhassa meg: annak jó, aki elmenekül innen.

Az óvónőkkel is igyekezz kitolni, ne adj nekik dadust, de ha mégis, a két lehetséges jelentkező közül azt válaszd, amelyik egyáltalán nem akar dadus lenni. A rátermett, három gyerekes anyát, akinek két gyereke is odajár, szóra se méltasd, mert még esetleg nem lennének túlterhelve az óvónők, és jutna idejük, energiájuk a gyerekekre is. Ügyelj rá, hogy a frissen felvett dadus négy munkanap után elmenjen legalább két hónapra táppénzre, elvégre a polgármester a munkáltató, a férje pedig az orvos.

Ha még nem sikerült volna tökéletesen elnépteleníteni a falut, akkor megpróbálkozhatsz a jegyző ellehetetlenítésével. Próbáld úgy rendezni, ne is tudjon arról, hogy körjegyzőt csinálsz belőle, és kész tények elé legyen állítva: még két kis falu összes ügyes-bajos dolgát neki kell intéznie. Bármi javaslata lenne, színleg adj neki igazat, majd a testületi ülésen a megmondó-emberekkel szavaztasd le.

Ha véletlenül nyertek valami pályázaton pénzt, intézd úgy, hogy a felépítendő dolog egy idő után használhatatlan legyen. A játszóteret ne takaríttasd, hagyd, hogy a játékok teljesen tönkre menjenek, a világért se gondoskodj az állagmegóvásról. Igyekezz persze lehetőleg távol maradni a pályázatoktól, de ha valamire mégis muszáj a jegyző miatt jelentkezni, a pályázat legyen csapnivaló.

Mindig és minden esetben hivatkozz a pénzhiányra.

Semmilyen kistérségi kezdeményezést ne vállalj, nehogy a te faludban kelljen megrendezni. A kistérség eseményeiről a falu lakóit semmiképpen se informáld.

Az üresen maradt iskolaépület hasznosítására keress egy csőd felé tartó vállalkozót, aki papíron bérbe veszi, majd miután már a falusiak kezdenek reménykedni, hogy végre lesz valami munkahely, bárakármi, hátrálj ki a szerződésből valami indokkal. A vállalkozó törvényszerűen bekövetkező csődjét nézd csendes beletörődéssel, és emlegesd sűrűn: mindent megpróbáltál.

Ha véletlenül kapsz egy kisbuszt, amivel a gyerekeket iskolába szállíthatod, meg ne tartsd az üzemeltetését magadnak! Add bérbe a buszt egy vállalkozónak, aki aztán sokkal, de sokkal több pénzért vállalja a gyerekek fuvaroztatását. Nem baj, ha a szerződésben azt is rögzítitek, hogy egyéb célra a busz csak akkor vehető igénybe, ha kilométerenként vagyonokat fizetsz érte, nehogy valakinek az a gondolata támadjon, hogy a falu kisbuszát felhasználja valami program megszervezéséhez.

A többit elvégzi helyetted a közösség. Pletykálni fognak mindenféléről. Bárki bármit akar majd csinálni, az irigység és a változatlanságba vetett hit megteszi a magáét. Húsz-harminc éven belül minden fiatal elmenekül majd, az öregek lassan, de biztosan kihalnak szépen, a középkorúak meg egyhangúan morzsolgatják napjaikat, és arra várnak, hogy minél hamarabb elköltözhessenek öreg napjaikra a gyerekeik közelébe. Negyven év múlva a faluból csak kísértetházak maradnak.

Címkék: politika problémák falu

A bejegyzés trackback címe:

https://eletfalun.blog.hu/api/trackback/id/tr561280423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

theodore 2009.08.01. 10:40:37

ez egy nagyon fura mód, hogy kedvet csinálj bárkinek is, hogy erre a "fiktív" helyre költözzön. :)

m e o w · http://eletfalun.blog.hu/ 2009.08.01. 13:47:02

@theodore: Nem célom, hogy kedvet csináljak. Attól tartok, ha egyáltalán lesz, aki megveszi a házunkat, az külföldi lesz. Olyan, aki csak nyaral itt.
Egyébként azt gondolom, hogy ha lenne elég számú ember, aki látná a falusi élet előnyeit, és egy-egy faluba öt-nyolc-tíz emberpár költözne, akik hasonló érdeklődésűek, akkor minden nehézség legyőzhetővé válna. Lenne közösség, lenne élet, nem választanák meg mindig ugyanazt az embert polgármesternek, a gyüttmentek hozhatnának színt, fényt, életet. Gondolj pl. Erdőbényére, ahol valami elkezdődött. Nem tudom, lesz-e belőle hosszú távon valami, de szeretném hinni, hogy igen...

theodore 2009.08.01. 16:23:19

és éljen murphy, ha ez a változás (evolúció :-) ) azután következik be, hogy ti elköltöztök onnan, nem fog nagyon fájni a szívetek?

100%-ig none of my business és biztos leegyszerüsítve látom a dolgokat, de miért nem szerzel jogsit? motivációt aligha kéne keresned, nem?

kurugla 2009.08.01. 19:38:28

Vajon miért pont most durrantál be ennyire? mi váltotta ki?

m e o w · http://eletfalun.blog.hu/ 2009.08.01. 21:05:25

@theodore: A szívem folyamatosan nagyon fáj. Hol azért, mert elköltözünk, hol azért, mert nem :-).
Van jogsim. Csak vezetni nem tudok. Konkrét blogbejegyzés nincs róla, de kommentben már megjelent ez a dolog, kifejtve is, itt:
eletfalun.blog.hu/2009/03/20/ellentetek_13
És nem, nincs elég motivációm legyőzni a félelmemet. Talán kellene keresnem egy pszichológust :-).
theodore, te hol élsz?

m e o w · http://eletfalun.blog.hu/ 2009.08.01. 21:06:40

@kurugla: Nincs konkrét oka. Front, meleg, hollandok nem jöttek vissza, nem mehet Orsi oviba, ilyenek. Sok apró bosszúság...

Fuszeres Eszter · http://www.fuszereslelek.hu/ 2009.08.02. 08:29:03

És akkor most várnám annak a 10 falunak a jelentkezését, ahol ez másképp működik...
Erdőbényén egy azaz egy ember kezdett valamibe, egy jött-ment. Egy fiatal. Nagyon remélem hogy sikerül neki, már vannak egy páran, akik odaköltöztek, és talán elindult valami. (remélem egyszer mi is közéjük tartozunk majd)
De addig is elmondom hogy mindig a falu legértelmesebb embere próbál valami kis változtatásba kezdeni.
Az itt leírt fiktív falu legértelmesebb emberét én ismerem is. Lehet, hogy jó lenne egyszer egy erdőbényei piknikre eljönnie a családjával? Tanulmányi kirándulás céljából :-)

m e o w · http://eletfalun.blog.hu/ 2009.08.02. 09:20:52

@Fűszer és Lélek: Az ember - már ha ő a legértelmesebb, szerintem igen :-) - próbálkozott. Megválasztották önkormányzatisági képviselőnek, és nagyon, de nagyon igyekezett. Ötletei voltak, elintézett dolgokat, szponzorokat szerzett, stb. De két év alatt belefáradt, teljesen elgyötört lett attól, hogy folyton ugyanazt a szlogent kapta a többi képviselőtől, meg a polgármestertől: eddig ez volt, jó lesz ez most is. Nem kell az új, nem kell a más, nem kell a változás. Jelenleg ez a trend. Ezért kellene több gyüttment, akinek igénye lenne rá...
Erdőbénye messze van. Majd szeptember után :-).

Fuszeres Eszter · http://www.fuszereslelek.hu/ 2009.08.02. 09:54:38

Szerintem pont ez a nagy felismerés: előbb a kellő számú támogatót kell megteremteni: jöjjenek oda fiatalok, gyüttmentek, bárki, jelentkezzenek be, akkor már szavazati joggal rendelkeznek. Kezdjenek el valamit először csak maguknak, aztán lehet továbblépni. Ha van öt család, akkor megéri venni egy kisbuszt, és közösen hordani zeneórára a gyerekeket, akkor már lehet együtt programokat csinálni, sőt lehet közösen vállalkozni is.

kurugla 2009.08.02. 19:19:15

tartsatok ki, ember induljon ujra, a sok tehetetlentől meg meg kell szabadulni. csupa Pató Pál és kocsmatöltelék
ellen be kell szállni. nézd meg Hövejt, 2 km-rel arrább milyen a falu!! Micsoda élet van. Nálatok kik vannak a képviselő testületben?

m e o w · http://eletfalun.blog.hu/ 2009.08.02. 22:19:53

@kurugla: Talán nem figyeltél: el akarunk költözni, nem kitartani :-). Nincs közösség, nincs barát, nincs rokon, egyedül meg túl nehéz. Hövej egyébként nem hiszem, hogy túl jó példa, gyakorlatilag már Kapuvár előfalujának számít, kb. 10 éven belül össze fognak olvadni, azt gondolom. A képviselő testület névjegyzéke itt található (azt kivéve, hogy ember már lemondott, csak gondolom, azóta sem frissítették):
onkormanyzat.net/2006/onkormanyzatok/himod-kozseg

tüncite 2009.08.03. 09:32:58

Drága!
ha tudnád, hány helyen megy ugyan ez.. noha az én példám konkrétan nem ilyen, de itt is van szemellenző. remek példa erre, hogy a falu a főúttúl a központ felé eső részen Döbrököz, az út túl oldalán (itt lakom én is) pedig faluvég. itt még a füvet se kaszáltatják le, míg 3 m-rel arréb a felező túloldalán igen...
én bízom benne, hogy sikerül eladnotok a házat, és meglelni az igazi otthont. :)

kurugla 2009.08.03. 19:53:18

Bocsánat, hogy élek! De én figyeltem!! Csak adja az isten, hogy el tudjatok menni!
süti beállítások módosítása